Haluatko kokeilla Tracking Cloudia? Hae nyt ilmaiseen PoC-projektiin! (arvo 30 000€)

ERP-järjestelmien käyttäminen liiketoiminnan digitalisointiin voi koitua kohtalokkaaksi virheeksi

12/09/2023 by Bluugo

Yhä useammat yritykset panostavat vahvasti digitalisaatioon ja uusien älykkäiden ratkaisujen kehittämiseen, mutta monet eivät koskaan saavuta asetettuja tavoitteitaan. Me uskomme, että yksi suurimmista syistä lukuisiin epäonnistumisiin piilee käytössä olevissa työkaluissa – modernien digitaalisten ratkaisujen rakentaminen vanhoilla legacy-järjestelmillä on usein tuhoon tuomittu hanke.

ERP-järjestelmät eivät ole suunniteltu tukemaan moderneja ratkaisuja

Liiketoiminnan digitalisaatio ja uusien älykkäiden ratkaisujen käyttöönotto ovat olleet viime vuosien aikana kuuma aihe lähes alalla kuin alalla. Yhä useammat yritykset panostavat vahvasti erinäisiin digiprojekteihin, mutta useat epäonnistuvat saavuttamaan konkreettisia tuloksia tavoitellulla tasolla. Me Bluugolla uskomme, että yksi suurimmista syistä lukuisiin epäonnistumisiin piilee käytössä olevissa työkaluissa – monet yritykset yrittävät rakentaa moderneja digitaalisia ratkaisujaan vanhojen legacy ERP-järjestelmiensä päälle.

On täysin ymmärrettävää, että monella yrityksellä on vahva side näihin tuttuihin ja turvallisiin järjestelmiin. Ne toimivat usein aivan päivittäisten prosessien ytimessä ja ovat olleet kaiken IT-kehityksen perutuksina vuosikymmenten ajan. Silti, yritysten tulisi ymmärtää, ettei niitä yksinkertaisesti ole luotu tukemaan modernien B2B-ympäristöjen ja digitaalisten ratkaisujen vaatimuksia.

Digitaalinen transformaatio vs. perinteinen IT

Monessa yrityksessä ei tunnuta täysin ymmärtävän eroa digitaalisen transformaation ja perinteisten IT-kehitysprojektien välillä. Yksinkertaistettuna, asian voi muotoilla näin: modernit digitaaliset ratkaisut ovat yleensä ulospäin suuntautuvia ja pyrkivät yhdistämään asiakkaat ja muut ulkoiset sidosryhmäsi osaksi liiketoimintasi ekosysteemiä, kun taas perinteiset IT-järjestelmät keskittyvät yrityksen sisäisten prosessien ympärillä tapahtuviin asioihin. Kyseessä on kaksi täysin erillistä asiakokonaisuutta, joilla kummallakin on omat tavoitteensa, vaatimuksensa ja sidosryhmänsä. Tästä huolimatta useat yritykset käyttävät molempien kehittämiseen yhtä ja samaa tiekarttaa. Tämä johtaa usein tilanteeseen, missä perinteiset ja hidastempoiset IT-projektit hidastavat uusien asiakaslähtöisten ratkaisujen kehitystä.

Jokainen alallamme toimiva henkilö on joskus kuullut surullisenkuuluisan lausahduksen ”Meillä on ERP-projekti tulossa…”. Yleensä tämä tarkoittaa, että mitään uutta ei päästä aloittamaan ainakaan seuraavaan vuoteen. Kuten aihetta sivuavassa McKinseyn artikkelissa todetaan:

”Tärkeydestään huolimatta, kolme neljästä ERP-kehitysprojekteista ei pysy alkuperäisessä aikataulussaan tai budjetissaan ja kaksi kolmesta ovat tuotoltaan negatiivisia”.

Emme missään nimessä sano, että yritysten tulisi tyystin lopettaa sisäisten prosessiensa ja ERP-järjestelmiensä kehitys – niillä on oma tärkeä paikkansa liiketoiminnan ytimessä. Pointtina on, että näitä hankkeita ei laitettaisi samaan koriin modernien digitalisaatiohankkeiden kanssa.

Kaksi asiakokonaisuutta, kahdet tavoitteet, kaksi tiekarttaa kehitykseen – tässä resepti molemmissa menestymiseen.

Digitalisaatio vs IT

Pilvipohjaiset ERP-järjestelmät – parempi, mutta ei tarpeeksi hyvä

Jotkin yritykset luulevat ratkaisseensa vanhanaikaisiin työkaluihin ja järjestelmiinsä liittyvät ongelmansa päivittämällä legacy ERP-järjestelmänsä moderneihin, pilvipohjaisiin versioihin. Tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan, mutta se ei silti kykene ratkaisemaan modernien digitaalisten ratkaisujen ja ERP-järjestelmien välillä ammottavaa kuilua ja ristiriitaa. Pilvipohjainen ERP-järjestelmä on silti ERP-järjestelmä – suunniteltu ensisijaisesti yrityksen sisäisiä prosesseja varten.

Isojen toimijoiden pilvialustat tarjoavat valtavasti rakennuspalikoita, mutta eivät valmiita ratkaisuja

Jos ERP-järjestelmät (legacy tai pilvipohjaiset) eivät sovellu modernien digitaalisten ratkaisujen rakentamiseen, niin mistä löytää oikeat työkalut?

Monille, vastaus tähän on globaalien teknologiajättiläisten pilvialustat eli Cloud Platformit – Microsoft Azure, Amazon Web Services ja Google Cloud. Ensisilmäyksellä, nämä vaikuttavatkin loistavilta työkaluilta digitalisaation ja älykkäiden ratkaisujen rakentamiseen. Kun asiaa tutkii hieman tarkemmin, esiin nousee kuitenkin lukuisa perustavanlaatuisia haasteita.

Nämä teknologiajättien pilvialustat on suunniteltu tukemaan moderneja, asiakaslähtöisiä ratkaisuja – sitä ei pysty kukaan kieltämään. Tekniset valmiudet ovatkin kohdillaan, mutta keskeiseksi haasteeksi nousee valmiiden ratkaisujen puute. Sen sijaan, että ostaisit valmiita ohjelmistoratkaisuja, saat pikemminkin valtavan kasan pieniä rakennuspalikoita ja työkaluja – käytä niitä oikein, niin saat toimivan ratkaisun. Ehkä.

Vaikka Azure, AWS ja Google Cloud tarjoavatkin käyttäjilleen suurta potentiaalia, on tuotantovalmiiden ratkaisujen rakentaminen niillä todella aikaa vievää ja rautaista ammattitaitoa vaativa tehtävä. Voi viedä kuukausia, että kehitystiimisi oppii käyttämään näitä monimutkaisia työkaluja halutulla tasolla.

Toinen vaihtoehto on palkata ulkoinen kumppani hoitamaan kehitystyö puolestasi, mikä on useimmissa tapauksissa hyvin kallista. Vaikka tämänkaltainen projekti mahtuisikin budjettiisi, et voi ikinä olla varma miltä lopullinen ratkaisu näyttää ennen kuin rahat ja aika on jo käytetty. Mikäli ratkaisu vaatii lisää työtä valmistuakseen, joudut luultavasti sijoittamaan siihen lisää rahaa, halusitpa tai et. On liian myöhäistä kääntyä enää takaisin. Tästä saattaa syntyä ikävä noidankehä, jonka seurauksena budjettisi paisuu kolminkertaiseksi ennen kuin huomaatkaan ja projektin alkuperäistä aikataulua voi käyttää vaikka mökkisaunan sytykkeenä.

Se, että tietyllä työkalulla on mahdollista tehdä jotain ei tarkoita, että se olisi järkevää.

Täydellinen työkalu moderneille digitaalisille ratkaisuille

Kuten ehkä arvasitkin, meillä on tarjota ratkaisu kaikkiin edellä läpikäytyihin ongelmiin.

Bluugon Tracking Cloud® on maailman ensimmäinen ja ainoa hyperadaptiivinen pilvialusta B2B-liiketoiminnan digitalisaatioon.

Alustamme sisältää kaiken tarvittavan keskeisten liiketoimintaprosessien digitalisointiin ja arvoketjusi mustien aukkojen täyttämiseen aidosti datavetoisella ja kauaskantoisella tavalla – ennenäkemättömän helposti, nopeasti ja tehokkaasti.

Tracking Cloud® tuo kaikki sidosryhmäsi yhden yhteisen alustan alle – työntekijät, asiakkaat, asiakkaiden asiakkaat, toimittajat, valmistajat, tukkurit, kuljetusliikkeet, jälleenmyyjät, jne. Saumaton tiedonvälitys eri sidosryhmien ja IT-järjestelmien välillä tekee toiminnastasi täysin läpinäkyvää ja mahdollistaa kokonaisvaltaisten digitaalisen ekosysteemin rakentamisen liiketoimintasi ympärille. Toisin kuin useimpien ERP-järjestelmien kohdalla, Tracking Cloudin hinnoittelu ei perustu yksittäisistä käyttäjälisensseistä kertyviin maksuihin – voit siis yhdistää kaikki sidosryhmäsi alustaamme ilman pelkoa lisäkustannuksista.

100% hyperadaptiivisuus tarpeidesi mukaisesti

Yksi perinteisten ERP-järjestelmin keskeisistä haasteista on niiden huono mukautuvuus. Niiden ominaisuudet on usein suunniteltu tekemään vain yhtä tiettyä asiaa, yhdellä tietyllä tavalla. Järjestelmien muokkaaminen vaatii yleensä räätälöityä kehitystyötä, mikä on kallista ja usein hyvin hidasta. Melko usein yritykset päätyvätkin käytännön syistä muokkaamaan omia prosessejaan vastaamaan järjestelmän vaatimuksia. Tracking Cloudin kohdalla, asia menee päinvastoin – alustamme on suunniteltu mukautumaan täydellisesti liiketoimintasi prosesseihin, transaktioihin ja terminologiaan. Kutsumme tätä hyperadaptiivisuudeksi.

Teknisestä näkökulmasta tarkasteltuna, hyperadaptiivisuus on kyky muokata mitä tahansa alustamme elementtiä korkean tason prosesseista aina yksittäisiin työnkulkuihin, tietokenttiin ja integraatioihin saakka – ennennäkemättömän nopeasti ja ilman riviäkään koodausta.

Käytännön tasolla, hyperadaptiivisuus on kuitenkin paljon enemmän. Se mahdollistaa yrityksesi täyden digitaalisen potentiaalin valjastamisen ja liiketoiminnan ydinprosessien digitalisoinnin vähemmällä monimutkaisuudella, pienillä riskeillä, ennustettavilla kustannuksilla ja markkinoiden nopeimmalla arvontuotolla.

Haluatko esimerkiksi lisätä uuden tekstikentän, muokata yksittäistä työnkulkua tai luoda dashboard-näkymän? Anna mennä! Tracking Cloudin avulla asioita voidaan tehdä aidosti ketterästi ilman loputtoman tuntuisia workshoppeja IT-kumppanisi kanssa, joka muistaa varmasti laskuttaa joka minuutista ja koodirivistä.

TC-dynamic-dashboards-gif

Käyttövalmiit ratkaisupaketit

Tracking Cloud® ei ole ainoastaan digitaalinen alusta tai läjä pikkuruisia rakennuspalikoita. Toisin kuin Azure, AWS tai Google Cloud, se tarjoaa käyttövalmiita ratkaisukokonaisuuksia liiketoimintasi eri osa-alueisiin. Tracking Cloudin ratkaisupakettien käyttöönotto on todella nopeaa, eikä vaadi suurta työpanosta asiakkaan puolelta. Tyypillisesti aikaa kuluu 8-12 viikkoa projektin alusta tuotantokäyttöön siirtymiseen ja investointisi takaisnmaksu alkaa heti.

Ratkaisupakettimme sisältävät kaiken tarvittavan teknologian, ohjelmistot, sensorit, rajapinnat, integraatiot sekä kattavat tukipalvelut. Sinä voit keskittyä ydintoimintaasi – me hoidamme loput.

TC-vs-Traditional-IT-timeline-finnish

Me tiedämme mikä toimii ja mikä ei – vuosikymmenten käytännön kokemuksella

Bluugon asiantuntijoilla on pitkä tausta ERP-järjestelmistä ja perinteisissä IT-hankkeissa työskentelystä – ne ovat itseasiassa perimmäinen syy yrityksemme olemassaoloon. Työskenneltyään vuosia näiden kankeiden työkalujen ja projektien parissa, perustajamme olivat saaneet tarpeekseen. He totesivat yksituumaan, että digitaalisten ratkaisujen rakentamiseen on oltava parempiakin tapoja. He olivat oikeassa – idea Tracking Cloudista syntyi ja tarinamme oli alkanut.

Emme siis tarjoa ainoastaan parempia työkaluja modernien digitaalisten ratkaisujen luomiseen, vaan ymmärrämme myös asiakkaidemme vanhempien järjestelmien mahdollisuudet, rajoitteet, heikkoudet ja sudenkuopat. Valitessasi Tracking Cloudin, saat käyttöösi myös vuosikymmenten toimialakokemuksemme. Emme ole perinteinen ohjelmistotalo – olemme digitaalisen liiketoiminnan kumppanisi.

Tämä blogi on julkaistu 07.10.2021. Sisältöä päivitetty 12.09.2023.

Kirjoittaja

Bluugo

We Make Digital Business Sense

Autamme yrityksiä valjastamaan liiketoimintansa täyden potentiaalin hyperadaptiivisella Tracking Cloud® -alustallamme.

Lue lisää:

By continuing to use our website, you consent to our Privacy Policy

Accept Cookies