Ovatko perinteiset natiivisovellukset jäämässä historiaan, kun web-pohjaisten ratkaisujen kehitys jatkaa nousuaan?
PWA, eli Progressive Web App, tarkoittaa web-sovellusta, joka käyttää moderneja selainrajapintoja tuottamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Rautalangasta väännettynä, PWA:t ovat websivuja, jotka toimivat käyttäjän näkökulmasta perinteisen, eli natiivisovelluksen tavoin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään yksittäinen rajapinta tai framework, vaan useita eri teknologioita hyödyntävä kokonaisuus.
Kysymykseen ”mikä on PWA?” on haastavaa vastata yksiselitteisesti, mutta yleisesti voidaan ajatella, että PWA:lla tulee olla Web App Manifest, sen pitää hyödyntää Service Workeria ja käyttää HTTPS-protokollaa. Näistä tärkein yksittäinen osa on Service Worker, joka mahdollistaa muun muassa välimuistin hallinnan, offline-tilan, push-notifikaatiot, synkronisoinnin ja muut tausta-ajot.
PWA:n punainen lanka on yhdistää web-sovellusten helppous natiivien sovellusten kyvykkyyksiin ja integraatioon käyttöjärjestelmän kanssa. Avainasioita ovat muun muassa:
PWA yhdistetään usein Googleen, mutta todellisuudessa mukana ovat myös muut suuret tekijät, kuten Mozilla, Microsoft ja Apple.
Miten PWA:t sitten eroavat natiivisovelluksista ja mitä lisäarvoa ne tuovat?
Yksi selkeimmistä eduista on se, että sama PWA-sovellus toimii kaikilla alustoilla. Sovellusta ei siis tarvitse toteuttaa useaan kertaan eri alustoille, vaan se toimii samalla tavalla, olipa käytössä sitten MacOS, Windows, Android tai iOS. Tämä pienentää huomattavasti sovelluksen kehittämiseen liittyviä kustannuksia, jotka kohoavat helposti suuriin lukuihin. Samaan kategoriaan liittyy myös se, että PWA-sovelluksia ei tarvitse asentaa ennen käyttöä. Ne eivät ole piilossa minkään yksittäisen sovelluskaupan takana, vaan löytyvät ja aukeavat esimerkiksi hakukoneissa tavalliseen tapaan. Käyttäjä voi siis vaivattomasti kokeilla sovellusta ja asentaa sen laitteelleen jälkeenpäin, mikäli havaitsee sen hyödylliseksi. PWA:n asentaminen mobiililaitteen kotinäytölle luo käyttäjälle lähes identtisen käyttökokemuksen kuin natiivisovellus.
Toinen PWA:n merkittävä etu on sovelluspäivityksissä. Natiivisovelluksia käyttäessä pienikin päivitys saattaa usein aiheuttaa sen, että laite joutuu lataamaan koko sovelluksen uudelleen. PWA voi sen sijaan päivittää vain yksittäisen, päivitystä vaativan osan. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla. PWA:n päivityksiin ja asennuksiin liittyvänä etuna on myös helppo jakelu. Varsinkin B2B-sektorilla törmätään usein sisäisten sovellusten jakelu- ja päivitysongelmiin, mutta PWA:ta käytettäessä vain linkin lähettäminen sen käyttäjille riittää. Tämän jälkeen sovellus on helppo asentaa ja se pitää itse itsensä päivitettynä.
Bluugon Tracking Cloud -palvelu käyttää PWA-sovellusta luomaan käyttäjilleen ensiluokkaisen käyttökokemuksen. Sovellus toimii nopeasti verkkoyhteyden laadusta riippumatta ja sen käyttäminen on todella helppoa. Sovellusta voivat hyödyntää niin omat työntekijäsi kuin myös asiakkaasi ja muut sidosryhmät – eri käyttäjille voidaan helposti määrittää eri tason käyttöoikeudet. Avoin tiedonjako lisää läpinäkyvyyttä, tehostaa viestintää ja sitouttaa asiakkaita.
Offline-kyvykkyyden ansiosta sovellus toimii normaalisti, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi lainkaan saatavilla. Tiedot synkronoituvat automaattisesti, kun verkkoyhteys on jälleen käytettävissä. Trackin Cloudin ominaisuudet ovat siis käytössäsi aina kun niitä tarvitset – olitpa sitten toimistolla, lentokoneessa tai vaikkapa maan alla. Offline-käytön lisäksi hyödynnämme myös sijaintitietoja, paikallista tallennusta ja tausta-ajoja.
Uutena ominaisuutena olemme tuomassa Tracking Cloudiin myös aivan aallon harjalla olevaa Web Authentication-teknologiaa, joka mahdollistaa mm. erittäin turvallisen kirjautumisen sormenjälkitunnistuksen tai muun MFA (Multi-Factor Authentication) -metodin avulla. Näin päästään tarpeen vaatiessa kokonaan eroon perinteisestä käyttäjätunnus/salasana -kombinaatiosta, tehden Tracking Cloudin käyttämisestä entistäkin helpompaa ja turvallisempaa.