Retrofittaus tarjoaa valmistavalle teollisuudelle suurta potentiaalia

16/03/2020 by Jarkko Puustinen

Retrofittaus, eli jo käytössä olevien laitteiden ja koneiden varustaminen uudella teknologialla tarjoaa yrityksille nopean ja matalariskisen keinon hyödyntää uusimpien älykkäiden ratkaisujen luomaa potentiaalia liiketoiminnan kehittämiseen.

Valmistavan teollisuuden tulevaisuus on palveluissa

Valmistavan teollisuuden sektorilla toimivat yritykset elävät mielenkiintoisia aikoja. Teknologian nopea kehitys ja siitä seurannut neljäs teollinen vallankumous (Industry 4.0) muuttavat tämä perinteikkään teollisuudenhaaran toimintamalleja perustavalla tavalla kiihtyvään tahtiin. Fokus ei ole enää ainoastaan korkealaatuisissa koneissa ja tuotteissa, vaan kasvavissa määrin myös erilaisissa palveluissa.

Lisäämällä fyysisiin tuotantoympäristöihin digitaalisia elementtejä, yritykset voivat yhdistää laitteensa ja koneensa käytössä oleviin taustajärjestelmiin ja kerätä automaattisesti tarkkaa dataa prosesseistaan. Kerättyä dataa hyödyntämällä voidaan tuottaa kilpailuetua monin innovatiivisin keinoin kuten ennakoiva huolto ja laitteiston elinkaaren pidentäminen, prosessiautomaatio, digitaalinen assettien hallinta sekä seisakin minimointi.

Monet tuotantolaitteita valmistavat yritykset ovat alkaneet tarjota asiakkailleen näitä digitaalisia ominaisuuksia erillisinä lisäpalveluina, joista molemmat osapuolet voivat hyötyä suuresti. Tuotantolaitteita myyvät yritykset voivat luoda uusia liiketoimintamalleja ja kasvattaa liikevaihtoaan lisäpalveluiden tuottamalla jatkuvalla kassavirralla, kun taas laitteita käyttävät asiakasyritykset voivat optimoida prosessejaan ja nostaa tehokkuuttaan huomattavasti.

huolto-ja-kunnossapito-blogikuva_4mylAnI

Industry 4.0 ja sen haasteet yrityksille

Neljäs teollinen vallankumous ja kehittyneet digitaaliset ratkaisut tarjoavat valmistavan teollisuuden yrityksille suuren potentiaalin liiketoimintansa kehittämiseen, mutta monen kohdalla tämä potentiaali on toistaiseksi jäänyt hyödyntämättä. Yleisin syy tähän piilee nykyisin käytössä olevassa laitteistossa ja koneistossa. Koneiden käyttöiät ovat monissa tapauksissa useita kymmeniä vuosia, jonka vuoksi käytössä olevista malleista vain pieni osa tukee moderneja teknologioita, kuten IoT:tä, joka on useimpien digitaalisten ratkaisujen peruspilari.

Koko konekannan päivittäminen uudempiin malleihin ei ole realistinen vaihtoehto useimmille yrityksille. Pitkän elinkaaren omaavien ja yhä toimivien koneiden korvaaminen uudemmilla malleilla tarkoittaisi useimmissa tapauksissa mittavia taloudellisia menetyksiä ja pitkäkestoisia käyttöönottoprojekteja – useimmat yritykset tahtovat kiertää tällaiset riskialttiit hankkeet kaukaa. Onneksi on olemassa myös toinen keino hyödyntää uusimpien digitaalisten ratkaisujen potentiaalia: Retrofittaus.

Retrofittaus, eli vanhojen laitteiden ja koneiden varustaminen uudella teknologialla ja sensoreilla, on nopea ja matalariskinen keino hyödyntää uusimpien digitaalisten ratkaisujen luomaa potentiaalia.

Valmistavassa teollisuudessa käytettyjen raskaiden koneiden korvaaminen täysin uudella mallilla voi maksaa jopa useita miljoonia. Saman koneen retrofittaus uusilla teknologioilla varustetuilla IoT-sensoreilla maksaa vain murto-osan tästä. Retrofittaamalla vanhan koneen uudella teknologialla, sitä voidaan hyödyntää elinkaarensa loppuun asti ja samanaikaisesti nostaa tehokkuutta huomattavasti. Win-win.

Alhaisten käyttöönottokustannusten lisäksi, retrofittaus tarjoaa yrityksille äärimmäisen joustavan tavan testata uusia digitaalisia ratkaisuja. Liikkeelle voidaan lähteä vain muutaman koneen kattavasta pienen budjetin proof-of-concept -projektista, jota voidaan laajentaa hankkeen edetessä halutulla tahdilla – ilman tarvetta massiivisille kertainvestoinneille.

Kokonaisvaltaiset ratkaisut Tracking Cloudilla

Bluugon asiantuntijoilla on vuosien kokemus digitaalisista ratkaisuista retrofitatulla laitteistolla. Kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla noteerattu digitaalinen alustamme Tracking Cloud™ mahdollistaa datan keräämisen käytännössä mistä tahansa kohteesta uusimpien teknologioiden ja IoT-verkkoon kytkettyjen sensorien avulla, jotka voimme helposti retrofitata lähes mihin vain käytössä olevaan laitteeseen tai koneeseen.

Kerätty data voi olla esimerkiksi aikaleimoja, lämpötiloja, paikkatietoa, ilmankosteutta, kiihtyvyyttä tai värähtelyä – mitä ikinä onkaan olennaista tietoa juuri sinulle. Sensoreilla kerättyä dataa rikastetaan käytössä olevista taustajärjestelmistä (ERP, CRM, WMS, MRP, PLC) saatavalla datalla, jolloin toiminnasta voidaan luoda reaaliaikainen ja läpinäkyvä kokonaiskuva.

Valmistavassa teollisuudessa ja tuotantoympäristöissä, tämä mahdollistaa prosessien läpimenoaikojen ja yksittäisten työvaiheiden tarkan seurannan Tracking Cloudin vapaasti muokattavien Dynamic Dashboards ja Custom KPI -työkalujen avulla. Tarkka, luotettavaan datan pohjautuva monitorointi auttaa ymmärtämään tuotantoprosessien ajan ja resurssien jakautumista eri työvaiheiden välille ja mahdollistaa pullonkaulojen nopean tunnistamisen sekä prossien jatkuvan optimoinnin korkeimman mahdollisen tehokkuuden säilyttämiseksi.

Tracking-cloud-manufacturing-process-description

Ennakoi & optimoi tekoälyllä ja koneoppimisella

Tracking Cloudin tekoäly- ja koneoppimistyökalut mahdollistavat kerätyn datan hyödyntämisen prosessien jatkuvaan ennakointiin sekä optimointiin. Voit esimerkiksi luoda ennusteita erilaisten skenaarioiden ja muutosten vaikutuksista prossiesi tehokkuuteen ja saada automaattisia ennakoivia hälytyksiä koneiden tulevista huoltotarpeista.

Yhdistä kaikki sidosryhmäsi ja jaa tietoa yli yritysrajojen

Voit jakaa Trackin Cloudilla kerättyä data reaaliajassa kaikkien sidosryhmiesi kanssa: työntekijöiden, asiakkaiden, heidän asiakkaidensa, toimittajien, alihankkijoiden, kuljetusliikkeiden, huoltoliikkeiden, jne. Eri tahojen käyttöoikeuksia voidaan muokata vaivattomasti rooleihin tai käyttäjäryhmiin pohjautuen.

Saumaton reaaliaikainen tiedonjako ja eri sidosryhmien tuominen yhteisen alustan alle mahdollistavat tuotteidesi muuttamisen kokonaisvaltaisiksi digitaalisiksi palveluiksi. Voit saavuttaa uniikkia kilpailuetua tarjoamalla asiakkaillesi lisäpalveluita, kuten kunnossapito- ja huoltopalveluita ja luoda samanaikaisesti uusia ansaintamalleja liiketoiminnallesi.

Joustava hinnoittelu – ei käyttäjäkohtaisia lisenssimaksuja

Tracking Cloudin hinnoittelu perustuu kuukausittaiseen käyttömaksuun, joka määritetään käytössä olevien ominaisuuksien ja liiketoiminnan volyymin perusteella, ilman käyttäjäkohtaisia lisenssimaksuja. Asiakkaamme voivat lisätä palveluun uusia ominaisuuksia joustavasti tarpeidensa mukaisesti.

Lue lisää hinnoittelustamme tuotesivuillamme.

Ratkaisut käyttöösi jopa kahdessa viikossa

Tracking Cloudin valmiit ratkaisupaketit mahdollistavat uusien ratkaisujen käyttöönoton jopa kahdessa viikossa, ilman aika vievää ruohonjuuritason koodausta ja tuotekehitystä. Kokonaisvaltainen palvelupakettimme sisältää kaiken tarvittavan ohjelmiston, laiteet, sensorit, teknologian ja integraatiot. Tarvitset ainoastaan idean – me autamme lopun kanssa!

Lue lisää Onboarding-palveluistamme täällä.

Haluatko kuulla lisää? Varaa ilmainen konsultaatio!

Haluatko kehittää liiketoimintaasi digitaalisilla ratkaisuilla, mutta et tiedä tarkkaan miten edetä? Ei hätää – asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan!

Varaa ilmainen konsultaatio asiantuntijoidemme kanssa, niin selvitetään yhdessä, miten voimme parhaiten tehostaa liiketoimintaasi. Soita meille, lähetä sähköpostia tai jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Jarkko Puustinen

COB, Co-Founder

+358 44 364 5044 jarkko.puustinen@bluugo.fi

Kirjoittaja

Jarkko Puustinen

COB, Co-Founder

Lue lisää:

By continuing to use our website, you consent to our Privacy Policy

Accept Cookies